dashi-vyvar-katsuobushi
Ingrediencie

Dashi: základný vývar japonskej kuchyne

Dashi je pomenovanie pre základný vývar používaný v japonskej kuchyni. Existuje viacero druhov a aj spôsobov, ako sa dá tento vývar pripraviť. Ten najzákladnejší je z hobliniek sušeného tuniaka, ale sú aj verzie z kombu riasy, sušených sardiniek alebo shiitake húb.

V tomto článku popíšem tri spôsoby, ako sa dá pripraviť základný vývar, a teda vývar z katsuobushi – hoblinky zo sušeného tuniaka. Tie sa používajú aj na dochutenie a dozdobenie všelijakých iných jedál (napr. okonomiyaki). Občas sme zvykli žartovať, že je to ešte živé, pretože tie hoblinky sú na veľmi tenko a jemno nastrúhané, takže pri vysypaní na jedlo sa pod vplyvom stúpajúcej pary vlnia.

1. Domáci poctivý vývar

Aj dashi vývar sa dá pripraviť ako poctivý domáci alebo „instantný“ (viď body 2 a 3). Tuniakové hoblinky sa na pár minút dajú jednoducho vyvariť vo vode a máme hotovo. Nevýhodou teda nie je časové hľadisko, ale skôr cena. Katsuobushi nebude u nás najlacnejšia záležitosť a aj s dostupnosťou to je ťažšie. Plus, po uvarení nám tieto hoblinky zostanú a bola by škoda ich len tak vyhodiť. Nejaké ďalšie využitie by sme síce našli, ale nie veľmi široké, keď už budú uvarené a nasiaknuté vodou.

2. Dashi balíčky

Ako už názov napovedá, ide o predpripravné, respektíve naporciované balíčky, ktoré obsahujú tuniakové hoblinky a niekedy aj kombu riasy. Balíček sa len hodí do vriacej vody, povarí sa chvíľu a vývar je hotový.

3. Dashi prášok

Asi najefektívnejšie, najpriateľskejšie a povedala by som, že aj najrozšírenejšie riešenie. Používame ho bežne aj my doma. Dashi je spracované do formy prášku, ktorý sa len prisype do vody a takto si ho viete ľahko „dávkovať“ podľa potreby a urobiť si vývar slabší alebo silnejší. Na našich alebo českých e-shopoch som videla dostupnú zatiaľ len jednu značku dashi prášku (ale dobrú).

dashi-prasok

Dashi vývar je pomerne kľúčová ingrediencia v japonskej kuchyni. Aj taká miso polievka sa bez neho nezaobíde. V receptoch ho vôbec neodporúčam nahradzovať kuracím alebo zeleninovým vývarom; je to úplne iná chuť. No oplatí sa zaobstarať si aspoň dashi vo forme prášku, ktorý vám určite nejaký čas vydrží.

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *