Janchi-guksu-korejska-polievka
Recepty

Kórejská slávnostná polievka s rezancami (janchi guksu)

Nedajte sa odradiť názvom ani dlhším postupom. V skutočnosti je príprava naozaj jednoduchá. Janchi guksu je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa zvykne podávať pri slávnostných príležitostiach, ako napríklad svadby alebo narodeninové oslavy. (Janchi = párty/oslava, Guksu = rezance).

Ingrediencie

na dve porcie

Toping:

  • 3 – 4 PL nakrájaná jarná cibuľka (alebo čínska pažítka)
  • 2 PL sójová omáčka
  • 1 menší cesnak
  • 1/2 PL sezamový olej
  • Sezam
  • Chilli (možno vynechať)

Postup:

  1. Na vývar si do hrnca nalejeme 1 liter vody a necháme v nej kombu riasu cca 20 minút namočenú.
  2. Po 20 minútach dáme vodu aj s riasou variť. Prihodíme rovno bielu cibuľu s jarnou cibuľkou (kľudne väčšie kúsky). Keď začne voda vrieť pridáme dashi prášok a soľ. Necháme cca 15 minút variť. Ku koncu pridáme 1 PL sójovej omáčky. Do druhého hrnca si môžete už dať variť vodu na rezance.
  3. Medzitým si pripravíme cuketu a vajíčka. Cuketu nakrájame na menšie pásiky a na panvici opražíme. Pridáme štipku soli a môžeme ju „pokropiť“ troškou vody, aby nám zmäkla, ale netreba ju rozvariť. Mala by zostať pekne chrumkavá.
  4. Vajíčka si v miske rozšľaháme so štipkou soli a na troche oleja na panvici urobíme placku, akoby ste robili palacinku. Ak máte menšiu panvicu, vyjdú vám dve, ak väčšiu, tak jedna. Vajíčkovú placku potom zrolujeme a nakrájame na tenšie pásiky.
  5. Do druhého hrnca dáme variť rezance, ktoré po uvarení umyjeme pod prúdom studenej vody.
  6. Na toping zmiešame najemno nakrájanú cibuľku, nastrúhaný cesnak, sójovú omáčku, sezamový olej, sezamové semiačka a chilli (vynechajte, ak nemáte radi pikantné).
  7. Do misky naservírujeme rezance, navrch poukladáme nakrájané vajíčko a cuketu a na to toping. Prilejeme vývar a podávame 🙂

Tipy pri príprave

Na prípravu vývaru sa zvyčajne používajú sušené ančovičky, ale u nás ani neviem, či sa dajú zohnať v obchodoch. Ako dobrá náhrada poslúži dashi prášok, ktorý sa bežne používa v japonskej kuchyni.

Rezance by mali byť tenké a určite nie ryžové, lepšie sa hodia pšeničné. Silno odporúčam nevynechať toping. Výborne dochutí šťavu z vývaru. Je to naozaj jednoduché jedlo a dá sa aj predpripraviť. Vývar, toping aj zelenina vám pár dní v chladničke vydržia a už si len uvaríte rezance. Odporúčam všetkými desiatimi! 🙂

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *