morske-riasy
Ingrediencie

Morské riasy: druhy a ich využitie v kuchyni

Morské riasy sú pre mňa hotový poklad, aj z výživového hľadiska, aj z chuťového. Existujú všelijaké druhy, no v tomto článku predstavím tie, ktoré sa používajú aj u nás a nie je až taký veľký problém ich zohnať.

Nori

Zrejme najrozšírenejšia, najpoužívanejšia a najznámejšia riasa. Kto aspoň raz v živote skúsil sushi, tak vie, o čom je reč. Pre menej znalých je to väčšinou zelený papier. Keď som ešte chodila na základku a doniesla som ich do školy, decká sa rozdelili na dva tábory – tí, ktorým to chutilo a tí, ktorí nedokázali zjesť ani kúsok. No a ešte si pamätám, že niekomu to pripomínalo chuť tekvicových jadierok. To boli ale čisté, teda neochutené verzie, ale sú aj ochutené a tie sú TOP. Napríklad s takým olivovým či sezamovým olejom alebo s chilli.

Kde sa používajú nori riasy?

Na prvom mieste je určite sushi, no a potom sa v rôznych jedlách používa okrem dochutenia aj na dozdobenie, napríklad v ramenoch alebo v tenkých pásikoch na „posypanie“ jedál.

Aonori

Aonori riasy sú v podstate klasické nori riasy, len sú rozdrvené na jemné malé kúsky. U nás sú známe pod názvom nori vločky a vidím ich takmer v každom bio obchode alebo v obchodoch so zdravou výživou. Tuším som ich videla dokonca aj v Tescu.

Kde sa používajú aonori riasy?

Používajú sa hlavne na dochutenie a dozdobenie jedál. Napríklad na okonomiyaki – slaná japonská palacinka alebo yakisoba (rezance).

Wakame

Najznámejšie jedlo, v ktorom nájdeme morské riasy wakame je miso polievka, ale využiť sa dajú aj do šalátov. Myslím, že aj u nás sa dajú zohnať v niektorých bio obchodíkoch a obchodoch so zdravou výživou.

wakame-riasy

Konbu / Kombu

Zo všetkých uvedených je u nás kombu riasa asi najmenej známa, no v japonskej kuchyni má pomerne široké využitie. Je to jedna zo základných surovín na prípravu dashi – základného japonského vývaru. Využíva sa aj na prípravu šalátov; do mnohých jedál, ktoré sa podávajú ako vedľajšie chody alebo sa nakladá do sladko-kyslého nálevu či fermentuje.

konbu-riasy

Na riasach kombu sa môže vyskytnúť biely povlak, ale to neznamená, že sú zlé. Je to od soli, takže ich určite nevyhadzujte 🙂

A čo vy a morské riasy? Skúšali ste si ich zaradiť do jedálnička? Napíšte mi. 🙂

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *