Okonomiyaki-placka
Recepty

Okonomiyaki: japonská slaná palacinka

Palacinka asi nie je úplne najvhodnejšie pomenovanie pre toto jedlo, ale aspoň pre prvotné priblíženie to stačí. Základ si dokážete bez problémov pripraviť, suroviny sú pomerne základné. O niečo zložitejšie to bude s topingom, a ten je tu najdôležitejší, no prečítajte si viac nižšie. Je to veľmi „flexibilné“ jedlo 🙂

 

Ingrediencie

na dve porcie
  • 100 g hladkej múky
  • 3 g dashi prášku
  • 200 g kapusty
  • 2 vajcia
  • 1/4 ČL kypriaceho prášku
  • 140 ml vody
  • Soľ
  • Čerstvý zázvor
  • Prosciutto alebo iná šunka (možno vynechať alebo nahradiť niečím iným, čítajte nižšie)

Postup:

  1. Kapustu si buď nastrúhame alebo nakrájame na tenko. Ak je sezóna a kapusta má mäkké listy, nemusíme ju krájať úplne na drobno.
  2. V miske zmiešam nakrájanú kapustu, vajíčka, dashi prášok, hladkú múku, kypriaci prášok a vodu. Pridáme štipku soli a nastrúhaný zázvor.
  3. Dobre premiešame a môžeme ísť piecť. Ak sa vám zdá hmota príliš hustá, pridajte viac vody a napoak, ak príliš riedka, tak pridajte viac múky.
  4. Na panvici si rozpálime olej. Hmotu rovnomerne rozprestrieme na panvici. Ja to robím tak, že si z nej za pár lyžíc nechám v miske a najprv poukladám navrch prosciutto a potom tým zvyškom hmoty sem-tam prosciutto prikryjem, aby sa celé nepripieklo, keď sa bude placka piecť z druhej strany.
  5. Panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni piecť. Keď sa spodok trošku pripečie, podlievam trochou vody. Záleží, ako veľmi je placka hrubá / tenká. Keď sa voda vyparí, obrátime placku na druhú stranu, necháme pripiecť a máme hotovo.
 

Čo je vlastne okonomiyaki?

Okonomiyaki je rýchle, jednoduché a môžeme povedať, že aj lacné jedlo. Ráta s úplne základnými surovinami. Vlastne, my ho doma pripravujeme na rýchlo už len z kapusty, múky, vajíčka a vody. Pokojne môžete vynechať kypriaci prášok a aj dashi prášok.

Ďaľšou výhodou je, že sa dá pripraviť na milión spôsobov. V Japonsku je to pomerne známy street food, ale nájdete aj reštaurácie, kde podávajú len toto jedlo. Základ je väčšinou rovnaký, len si vyberiete toping. Originálne by sa mala pripravovať na otvorenom grile, resp. platni a upiecť si ju v reštaurácii môžete aj sami.

 

Aké ďalšie ingrediencie sa dajú použiť?

V skratke, takmer všetko. Toto je presne jedlo typu „čo chladnička dala“.

Zvykne sa používať napríklad: rôzne morské živočíchy (krevety, sépia, chobotnica), kukurica, hríby, jarná cibuľka, syr, celé vajíčko (keď už je takmer upečená, na jednu stranu sa rozbije celé vajíčko), nakladaný ružový zázvor, mungo klíčky.

 

Kľúčové ingrediencie na dochutenie

Aby ste sa čo najviac priblížili k autentickej chuti okonomiyaki, sú dôležité tri ingrediencie – okonomi omáčka, katsuobushi (sušené tuniakové hoblinky), aonori (nori vločky) a majonéza. Ja majonézu nemusím a pamätám si, že keď som bola menšia, tak som tam dávala kečup 😀 ale japonská majonéza je chuťovo úplne iná.

okonomi-omacka
Okonomi omáčka

Na tieto ingrediencie už bude potrebné navštíviť obchod s ázijskými potravinami alebo poobzerať sa v e-shopoch, ale stojí to za ten čas a trošku námahy. 🙂

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *