soba-rezance-recept
Recepty

Soba rezance ako príloha alebo hlavné jedlo

Ak hľadáte jednoduchý a rýchly recept, tak ste na správnom mieste. Toto jedlo je u mňa šampión v kategórii „nemám čas variť“. Dá sa pripraviť ako teplé jedlo, ktoré zasýti, ale je fajn aj v studenej verzii najmä počas horúcich letných mesiacov.

Ingrediencie

na jednu porciu
  • 1 zväzok soba rezancov
  • 2 PL sójovky
  • 1/2-1 ČL čerstvého zázvoru
  • 2 ČL sezamového oleja
  • 1 ČL ryžového octu
  • 2 ČL medu
  • Štipka pikantnej pasty alebo wasabi
  • Sezam a jarná cibuľka

Postup:

  1. Rezance uvaríme podľa návodu. Soba rezane sú zvyčajne rýchlo uvarené a skôr treba dávať pozor, aby ste ich neprevarili.
  2. Medzitým si v miske zmiešame sójovú omáčku, sezamový olej, ryžový ocot, med, pikantnú pastu, nastrúhaný zázvor a sezamové semiačka.
  3. Túto omáčku zmiešame s uvarenými rezancami. Ozdobíme jarnou cibuľkou, prípadne inými čerstvými bylinkami podľa chuti. Ak máte chuť na studenú verziu, tak rezance najprv prepláchnite studenou vodou.

S čím podávať soba rezance?

Soba rezance v takejto verzii by ste v Japonsku pravdepodobne nenašli. Nie je to totiž úplne typický spôsob, akým sa zvyknú v Japonsku pripravovať.

V tejto verzii sú však veľmi fajn ako príloha k inému jedlu, ale poslúžia aj ako hlavné jedlo, keď sa skombinujú napríklad s vajíčkami uvarenými na tvrdo alebo údenými filetami z makrely (odporúčam tie z Lidla).

Teplá vs. studená alternatíva

Ako spomínam vyššie, v Japonsku sa zvyknú soba rezance pripravovať inak. Nájde sa tam veľa reštaurácií (hlavne v okolí metra), kde podávajú len soba rezance. Ak človek hľadá lacné a rýchle jedlo (ktoré zje aj „na stojáka“), tak zamieri jednoznačne sem.

Soba rezance ako teplé jedlo sú podávané v polievke, resp. vývare v rôznych variantoch (napríklad s vajíčkom alebo tempurou).

soba-rezance-teple

Druhý spôsob servírovania je, že rezance nie sú v polievke, ale sú podávané zvlášť a namáčajú sa do omáčky. K tomuto sa tiež zvykne podávať tempura. Studené sú aj preto, že po uvarení sa rezance vždy prepláchnu pod prúdom vody, aby sa nezlepili a nezostala z nich jedna kopa. Preto, keď si tento recept pripravíte v teplej verzii, je dobré rezance hneď podávať.

soba-rezance-studene

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *