
Yaki onigiri plnené syrom
Mierne osolená ryža najčastejšie v tvare trojuholníka zabalená do nori riasy. To je základ onigiri. V Japonsku ich nájdete snáď na každom kroku a je to ideálny snack na cesty. Dajú sa pripraviť rôzne variácie s rôznymi plnkami vo vnútri (ako je to aj v tomto recepte), ale podrobnejšie nabudúce, pretože onigiri si zaslúži samostatnú kapitolu 🙂
Ingrediencie
na 4 – 5 kusov
- 320 g uvarenej ryže
- 4 g katsuobushi
- 1/2 ČL dashi prášok
- 1 ČL mirin (alebo 1/2 ČL kryštálového cukru)
- 1 PL sójová omáčka
- 40 g tvrdého syra (použila som eidam)
- Sezamový olej
Postup
- Do katsuobushi (hoblinky sušeného tuniaka) pridáme sójovú omáčku, dashi prášok, mirin / cukor. Tento mix potom vysypeme do uvarenej ryže a dobre premiešame. Ryža by mala byť čerstvo uvarená. Syr si nakrájame na menšie kocky.
- Z ryže začneme tvarovať guličky alebo skôr placky. Nemali by byť úplne guľaté, keďže sa budú ešte opekať na panvici z každej strany. Vyjde ich cca 4 – 5 podľa toho, aké veľké ich spravíte. Ak sa vám ryža príliš lepí na ruky, pomôže keď si ich trošku pokropíte vodou a ak sa vám to nechce patlať holými rukami, môžete si pomôcť papierom na pečenie. Na štvorec papiera dajte ryžu, do stredu kocky syra a zabaľte akoby ste išli vytvarovať guličku.
- Keď máme placky hotové, na troche sezamového oleja ich z každej strany opečieme na panvici.


