
Japonská kuchyňa: základné ingrediencie
Chceli by ste si chystať ázijské jedlá častejšie, no zdá sa vám to príliš zložité, pretože určite budete potrebovať hromadu neznámych ingrediencií? Áno, niekoľko špeciálnych surovín potrebovať budete, ale nie je to až také náročné, ako sa na prvý pohľad zdá. Ako si to teda všetko uľahčiť a kde začať?
Pokiaľ si chcete variť takéto jedlá častejšie, je určite vhodné držať si v kuchyni aspoň nejaké základné veci. Potom to už nebude problém. Ja sama si oveľa rýchlejšie nachystám japonské jedlo ako nejaké talianske či typické slovenské, pretože mám na to v kuchyni väčšinu ingrediencií.
Dosť receptíkov si aj prispôsobujem, pretože niektoré suroviny sa u nás naozaj ťažko zháňajú. Prispôsobujem ale iba do určitej miery, pretože nemá zmysel nahradiť päť vecí zo siedmich. To už dostaneme úplne iné jedlo.
Toto sú veci, ktoré u mňa tvoria základ:
- Sójová omáčka
- Miso pasta
- Dashi
- Wakame riasy
- Sezamový olej
- Zázvor (najlepšie čerstvý)
- Sezam (semiačka)
- Kukuričný/zemiakový škrob
Toto sú veci, ktoré je fajn mať, ale buď ich nepoužívam až tak často, alebo sa dajú nahradiť niečím iným:
- Saké (biele víno)
- Mirin (cukor, med)
- Konbu / Kombu (dashi)
- Gochujang (kórejská pikantná pasta, takže hocičo pálivé)
- Ryžový ocot (iný ocot)
- Ustricová omáčka
Samozrejme, že by sme toho našli oveľa viac, ale toto sú ingrediencie, ktoré sa využívajú najčastejšie a s troškou námahy sa dajú zohnať aj v našich zemepisných šírkach.
