jednoducha-torta-jahody-slahacka
Recepty

Jednoduchá torta s jahodami a šľahačkou (Japanese strawberry shortcake)

Nadýchaná piškóta, čerstvé jahody a dobre vyšľahaná šľahačka. Takáto jednoduchá kombinácia tvorí tortu, ktorá sa stala najpopulárnejšou v celom Japonsku.

Na úvod trocha z histórie

Táákže, prečo je práve táto torta v Japonsku taká obľúbená? No, „na trhu“ je už vyše 100 rokov, a to už je nejaká doba. Vtedy totiž istý pán menom Fujii (zakladateľ celoštátnej siete cukrární a reštaurácií, ktorá funguje dodnes) išiel do Ameriky, aby sa naučil robiť dezerty a sladké jedlá na západný spôsob. A práve tam sa inšpiroval. Keď sa vrátil do Japonska vymyslel vlastnú verziu a torta bola na svete, ehm teda v Japonsku a odvtedy postupne naberala na popularite.

Dnes má táto torta čestné miesto na rôznych slávnostných udalostiach. Špeciálne je veľmi obľúbená počas Vianoc a predáva sa dokonca ako „vianočná torta“.

Ako si upiecť túto dobrotu doma?

Tortu tvorí v podstate len piškóta, jahody a šľahačka. Predáva sa v rôznych variantoch, ktoré sa ale veľmi nelíšia. Iný je zvyčajne akurát tak tvar, počet poschodí a ozdoba na vrchu. Upiecť si ju doma nie je extra zložité, ale na niektoré veci si treba dať pozor.

Piškóta sa všeobecne v japonských dezertoch zvykne robiť inak. Nie ako u nás – zvlášť vyšľahať bielky a žĺtka, ale tu sa šľahajú celé vajíčka nad parou, resp. vajíčka treba zohriať na cca 35 – 40 °C a potom vyšľahať.

Tip č. 1: Teplota pri vajíčkach je dôležitá. Ak nemáte teplomer alebo myslíte, že by ste to neodhadli, tak radšej choďte klasickou cestou a zvlášť šľahajte bielky a žĺtka.

Tip č. 2: Použite čerstvé jahody. Po umytí ich dobre osušte papierovou utierkou, aby tam nezostala prebytočná voda.

Tip č. 3: Šľahačku z chladničky nevyberajte skôr, než ju pôjdete šľahať. Najlepšie sa šľahá dobre vychladená. Ja ju dokonca predtým dám na pár minút do mrazničky.

Recept na jednoduchú tortu s jahodami a šľahačkou

Ingrediencie:

Vnútroný priemer tortovej formy 18 cm

  • 3 vajíčka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 90 g hladkej múky
  • 15 g masla
  • 1 PL mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 3 PL horúcej vody
  • 1 PL rumu
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 3 PL kryštálového cukru

Postup

  1. Do celých vajíčok pridáme cukor, rozmiešame a misku dáme nad paru a zohrejeme na 35 – 40 °C. Odstavíme a mixérom miešame cca 3 – 4 minúty, pokým nevznikne hustá pena až krém.
  2. Potom pridáme preosiatu múku a zľahka rozmiešame.
  3. Rozpustíme si maslo a pridáme doň lyžicu mlieka. Z cesta trochu odoberieme (asi tak 1 – 2 PL) a pridáme do mlieka s maslom a rozmiešame a potom to zase celé šupneme naspäť do cesta a premiešame
  4. Do formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť na 160 °C na 20 – 25 minút
  5. Medzitým si môžeme pripraviť jahody. Je už na vás či necháte celé, alebo ich pokrájate
  6. Upečenú piškótu prekrojíme na dve časti. Ak chcete môžete zmiešať cukor + horúcu vodu + rum a týmto sa budú potierať korpusy, ale nie je to nevyhnuté.
  7. Smotanu vyšľaháme s cukrom. Na korpus natrieme časť šľahačky, poukladáme jahody a zakryjeme vrstvou šľahačky. Navrch položíme druhý korpus a celú tortu potrieme zvyšnou šľahačkou.
japonska-torta-jahody-slahacka

Itadakimasu! [itadakimas]

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *