
Kórejská slávnostná polievka s rezancami (janchi guksu)
Nedajte sa odradiť názvom ani dlhším postupom. V skutočnosti je príprava naozaj jednoduchá. Janchi guksu je tradičné kórejské jedlo, ktoré sa zvykne podávať pri slávnostných príležitostiach, ako napríklad svadby alebo narodeninové oslavy. (Janchi = párty/oslava, Guksu = rezance).
Recept na kórejskú slávnostnú polievku s rezancami (janchi guksu)
Ingrediencie
na dve porcie
- 1 l vody
- 5 g kombu
- 1 + 1/2 ČL dashi
- 1/2 ČL soľ
- 1 PL sójová omáčka
- 1/2 cibuľa
- 1 celá jarná cibuľka
- 2 vajíčka
- 1/2 cukety
- Tenké rezance
Toping:
- 3 – 4 PL nakrájaná jarná cibuľka (alebo čínska pažítka)
- 2 PL sójová omáčka
- 1 menší cesnak
- 1/2 PL sezamový olej
- Sezam
- Chilli (možno vynechať)
Postup:
- Na vývar si do hrnca nalejeme 1 liter vody a necháme v nej kombu riasu cca 20 minút namočenú.
- Po 20 minútach dáme vodu aj s riasou variť. Prihodíme rovno bielu cibuľu s jarnou cibuľkou (kľudne väčšie kúsky). Keď začne voda vrieť pridáme dashi prášok a soľ. Necháme cca 15 minút variť. Ku koncu pridáme 1 PL sójovej omáčky. Do druhého hrnca si môžete už dať variť vodu na rezance.
- Medzitým si pripravíme cuketu a vajíčka. Cuketu nakrájame na menšie pásiky a na panvici opražíme. Pridáme štipku soli a môžeme ju „pokropiť“ troškou vody, aby nám zmäkla, ale netreba ju rozvariť. Mala by zostať pekne chrumkavá.
- Vajíčka si v miske rozšľaháme so štipkou soli a na troche oleja na panvici urobíme placku, akoby ste robili palacinku. Ak máte menšiu panvicu, vyjdú vám dve, ak väčšiu, tak jedna. Vajíčkovú placku potom zrolujeme a nakrájame na tenšie pásiky.
- Do druhého hrnca dáme variť rezance, ktoré po uvarení umyjeme pod prúdom studenej vody.
- Na toping zmiešame najemno nakrájanú cibuľku, nastrúhaný cesnak, sójovú omáčku, sezamový olej, sezamové semiačka a chilli (vynechajte, ak nemáte radi pikantné).
- Do misky naservírujeme rezance, navrch poukladáme nakrájané vajíčko a cuketu a na to toping. Prilejeme vývar a podávame 🙂
Tipy pri príprave
Na prípravu vývaru sa zvyčajne používajú sušené ančovičky, ale u nás ani neviem, či sa dajú zohnať v obchodoch. Ako dobrá náhrada poslúži dashi prášok, ktorý sa bežne používa v japonskej kuchyni.
Rezance by mali byť tenké a určite nie ryžové, lepšie sa hodia pšeničné. Silno odporúčam nevynechať toping. Výborne dochutí šťavu z vývaru. Je to naozaj jednoduché jedlo a dá sa aj predpripraviť. Vývar, toping aj zelenina vám pár dní v chladničke vydržia a už si len uvaríte rezance. Odporúčam všetkými desiatimi! 🙂
Itadakimasu! [itadakimas]

