miso-polievka-original
Recepty

Recept na originál miso polievku

Ingrediencie

na dve porcie

Postup:

  1. Do hrnca si dáme variť vodu, do ktorej nasypeme dashi prášok a wakame riasy. Niektoré wakame riasy sú uvarené rýchlejšie a niektoré sú tvrdšie a je lepšie ich povariť o niečo viac. Záleží od značky. Takže, ak máte tie, ktoré sú uvarené rýchlo, tak je lepšie ich prihodiť neskôr, nech sa nerozvaria.
  2. Medzitým ako sa voda zohrieva, pripravíme si zeleninu. Pozrite nižšie, čo všetok sa dá použiť v miso polievke. Každú zeleninu sa snažte nakrájať na približne rovnako veľké kúsky. Ako prvú vždy pridávajte tú, ktorá sa potrebuje dlhšie variť, ale dajte si zase pozor, aby ste ju neprevarili.
  3. Keď sa zelenina už varí, do misky si dajte miso pastu a pridajte k nej z hrnca trocha vody a pastu rozpustite na riedku kašu. Tú potom vlejte späť do hrnca. Párkrát pomiešajte, nech sa pasta úplne rozpustí, ale polievku už nevarte a už vôbec by nemala vrieť. Bola by škoda varom zlikvidovať tie dobré látky, ktoré miso pasta obsahuje.

Miso polievka v Japonsku

Miso polievka v Japonsku je takmer vždy súčasťou typického japonského jedla, ktoré vyzerá skôr ako menu. Pozostáva z týchto elementov: ryža, hlavné jedlo, dve vedľajšie jedlá / prílohy, kúsky fermentovanej zeleniny a polievka.

japonske-menu

Miso polievka sa v Japonsku nepodáva ako prvá a samostatne. Teda tak, ako sme zvyknutí na servírovanie polievok u nás, ale je súčasťou celého jedla a niektorí ju dokonca jedia ako poslednú. Tiež nezvykne obsahovať veľa zeleniny. V reštauráciách ako súčasť takéhoto menu väčšinou obsahuje pár kúskov tofu, wakame rias a možno jarnú cibuľka a to je tak všetko. Ide hlavne o ten vývar.

Aká zelenina sa dá použiť v miso polievke?

Ak si uvaríte miso polievku doma, výhodou je, že si tam môžete dať takmer akúkoľvek zeleninu a koľko len chcete. Tradične sa používa zelenina, ktorá je práve v sezóne. Z toho, čo je dostupné aj u nás odporúčam vyskúšať:

  • špargľa, jarná cibuľka, fazuľové lusky, mungo klíčky, sladký zemiak, baklažán, čínska kapusta, huby, cuketa, mrkva, japonská tekvica kabocha (u nás má k nej najbližšie hokkaido),

Nepoznám polievku, ktorá by sa dala uvariť tak rýchlo ako miso polievka. Ak si to párkrát natrénujete, jej príprava vám potom bežne zaberie 15 minút.

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *