smazena-ryza-s-krevetami-recept
Recepty

Smažená ryža s krevetami

Zostala vám ryža z predošlého dňa? Smažená ryža s krevetami je ukážkové jedlo „čo chladnička dala“. Ak ste teda milovník morských plodov a vždy máte v mrazničke pár kúskov kreviet. Zelenina sa dá krásne prispôsobiť.

Tip 1.: Naozaj je vhodné použiť ryžu z predchádzajúceho dňa. S čerstvo uvarenou to nebude ono.

Tip 2.: Najlepšia je na toto wok panvica, ale nie každý ju doma má. Použite primerane veľkú panvicu, aby ste nemali na kope veľa ryže, tak ju potom dobre neusmažíte. A použite vysokú teplotu.

Ingredience

na 2 porcie
  • 6 kusov kreviet cca (100 – 120 g)
  • 350 g ryže
  • 1 menšia jarná cibuľka
  • 1 list ľadového šalátu
  • 1 väčšie vajco
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1 PL sezamového oleja
  • 2 PL sójovej omáčky
  • cca 2 PL bieleho vína (ak máte saké, použite to)
  • Sezam
  • Soľ, korenie

Postup

  1. Cibuľku si nakrájame na tenké kolieska. Ľadový šalát tiež na menšie štvorčeky.
  2. Krevety očistíme. Ak použijete tie väčšie, môžete ich nakrájať na menšie kúsky.
  3. Vajíčko si rozmiešame v miske (môžete ho aj trošku osoliť).
  4. Rozohrejeme panvicu, pridame olej a potom vajíčko, to miešaním „rozbite“ na menšie kúsky, nemusí byť úplne usmažené, keďže sa bude potom ešte miešať spolu s ryžou. Hotové vajíčko vyberte vedľa do misky.
  5. Do tej istej panvice dajte krevety, soľ a biele víno / saké. Chvíľu posmažte, kým sa zmení ich farba. Opäť tak ako vajíčko, nemusia byť na 100 % hotové. Tiež vyberte z panvice.
  6. Do panvice pridajte sezamový olej a cibuľku, trochu posmažte a potom pridajte ryžu. Dobre premiešajte a väčšie „hrudy“ ryže dobre rozdeľte. Potom pridajte vajíčko spolu s krevetami. Opäť dobre premiešajte a chvíľu všetko spolu posmaže. Pridajte sójovku, soľ a korenie podľa chuti a ku koncu kúsky ľadového šalátu.
  7. Na záver odporúčam pridať upražené sezamové semiačka.

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *