studeny-ramen-recept
Recepty

Studený ramen (Hiyashi Chuka)

Polievku ramen poznajú zrejme aj tí, čo o japonskej kuchyni toho veľa nevedia. Ale vedeli ste, že existuje aj studená verzia?

Ramen na studeno

Mimo Japonska, ramen patrí snáď k tým najznámejším a najpopulárnejším japonským jedlám. Vrátane sushi a gyoza taštičiek. Ale väčšina ľudí ho pozná len ako teplú polievku. Existuje však aj studená verzia. Je ideálna na leto, pretože príprava je rýchla, jednoduchá a netreba vystávať pol dňa pri horúcom sporáku. A je to zároveň odľahčenejšia a zdravšia verzia klasického ramenu.

Studený ramen: Čo na vrch?

Super je, že navrch si vlastne môžete dať, na čo máte chuť alebo čo máte zrovna v chladničke, takže sa dá z toho vyčarovať aj vegetariánske či vegánske jedlo. Typická je kombinácia vajíčka, šunka, krabie tyčinky a uhorka, ale skúsiť môžete napríklad aj:

  • Tuniaka
  • Mungo klíčky
  • Listový šalát
  • Mäso
  • Tofu
  • Krevety
  • Huby
  • Avokádo

Recept na studený ramen

Ingrediencie (na 2 porcie)

  • 200 g kuracieho mäsa
  • Asi štvrťka uhorky
  • 1 paradajka
  • 2 vajíčka
  • Pšeničné rezance (cca 100 – 150 g v suchom stave)
  • Soľ, korenie

Na dresing:

Postup:

  1. Do hrnca si dáme variť vodu na rezance. Mali by byť pšeničné, nie ryžové a ani hrubé, ani veľmi tenké, no aké použijete, je na vás. V Japonsku sa predávajú už predvarené v chladiacich boxoch špeciálne na toto jedlo.
  2. Mäso si nakrájame na tenké pásiky (tenšie, ako vidíte na fotke :-D). Okoreníme, osolíme a opečieme na panvici. (Ale môžete použiť aj nejaké iné korenie, čo vám chutí. Ja som napr. dochutila trochou sójovej omáčky s cesnakom).
  3. Uhorku a paradajku tiež nakrájame na tenké pásiky alebo mesiačiky v prípade paradajky.
  4. Vajíčka si rozbijeme v miske a rozšľaháme, môžete pridať štipku soli a čierneho korenia. Na troche oleja upečieme ako palacinky a potom tiež nakrájame na tenké pásiky.
  1. Uvaríme rezance. Uvarené rezance sa umývajú pod tečúcou vodou, aby vychladli a hlavne, aby sa zmyl škrob a nelepili sa.
  2. Zmiešame ingrediencie na dresing
  3. A servírujeme – na rezance postupne poukladajte toping a prelejte omáčkou. Odporúčam servírovať nie v hlbokej miske, ale skôr v hlbokom širšom tanieri.

Itadakimasu! [itadakimas]

ramen-na-studeno

Zanechať názor

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *